maandag 30 maart 2015

Hoeveel broertjes en zusjes hebben een plaats gekregen?

Vandaag ontvingen wij een interessante mail van een vader van een kind in groep 8. Hij had via onze blog het bericht van de gemeente Haarlem gelezen waarin staat dat 94% van de kinderen een plek heeft gekregen op hun voorkeursschool. Deze vader stelt hier terecht een vraag bij: hoeveel van de kinderen die een plek kregen op hun voorkeursschool hadden voorrang op grond van een broertjes/zusjes regeling?

Neem het volgende rekenvoorbeeld: er zijn 100 aanmeldingen op een school. Volgens de cijfers van de gemeente zouden gemiddeld 94 van deze kinderen een plek krijgen op de school bij de loting. Want 94% kreeg een plek op hun voorkeursschool en 6% werd uitgeloot.

Maar stel dat 30 van die 100 kinderen die zich aangemeld hebben voorrang hebben. Dan krijgen zij de eerste 30 plekken. Er blijven dan 70 kinderen over zonder voorrang, waaronder er 64 plekken te verdelen zijn. De kans dat een kind zonder voorrang zo'n plaats krijgt is nu niet 94% maar 91%. De kans op uitloting is niet 6% maar 9%.

Als er 50 kinderen zijn met voorrang, dan wordt de kans op inloting 88% en de kans op uitloting neemt toe tot 12%.
Voorrangsleerlingen hoeven niet te loten. Als ze gebruik maken van die voorrang, dan zijn zij verzekerd van een plaats op hun voorkeursschool. De kans van een kind met voorrang een plaats krijgt is dus 100%. En hun kans op uitloting is 0%. Door deze voorrangsleerlingen mee te nemen in de totale aantallen, geven de cijfers volgens ons (en deze vader) een vertekend beeld.

Kan de gemeente of de scholen ook cijfers laten zien waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen broertjes/zusjes en kinderen zonder voorrang? Dat zou wellicht een beeld geven dat dichterbij het beeld komt dat ouders op dit moment om zich heen zien.

Heeft u ook vragen over de loting? Laat het ons weten! groep8.023@gmail.com

zondag 29 maart 2015

Loting in Haarlem: stroomstoring verstoort communicatie verder

Afgelopen donderdag maakten wij er al melding van dat de verschillende middelbare scholen niet hetzelfde vertelden over hun geplande communicatie rond inloting en uitloting.

In de praktijk bleek dat bijna alle scholen rond 1 uur de lijsten van geplaatste leerlingen online gezet hebben. De meeste scholen waren in staat geweest om daarvoor de uitgelote kinderen in te lichten maar door de stroomstoring was dat bij Sancta niet gelukt. En omdat Sancta nog niet alle uitgelote leerlingen had kunnen bellen, werd hun lijst nog niet gepubliceerd.

Dat klinkt netjes naar de uitgelote kinderen toe, maar in werkelijkheid stonden de namen van de kinderen die bij Sancta uitgeloot waren al online op de lijsten van andere scholen. Je kon dus online lezen dat je was uitgeloot nog voordat Sancta je ouders gebeld had.

Dat verdient geen schoonheidsprijs.

In Haarlems Dagblad vertelt de rector van Sancta dat ze niet staat waren om andere scholen te bellen om de publicatie tegen te houden. De stroomstoring legde natuurlijk digitale communicatie plat, dat hebben we allemaal gemerkt maar er kon toch iemand in de auto stappen? Er is niemand die de regie voert over de communicatie?

De loting in Haarlem: een tussenbalans

Afgelopen vrijdag vond de loting plaats en de eerste cijfers komen van een bericht van de gemeente Haarlem.

In dit bericht staat te lezen dat 98.5% van de kinderen een plaats hebben gekregen op een school in hun top 3: 94% op nummer 1, 3% op nummer 2 en 1,5% op nummer 3. Daarnaast hebben 1% een plaats gekregen op nummer 4 of 5. 215 kinderen konden niet terecht op de school van hun eerste voorkeur.

Maar wacht, 4 kinderen hebbben helemaal nergens nog een plek gekregen omdat geen enkele school van hun top 5 een plaats had. En 14 kinderen hebben nog geen plaats omdat ze geen volledige top 5 hadden ingevuld (en met andere woorden uitgeloot zijn op de scholen die ze wel hadden opgegeven).

Dus het aantal kinderen dat niet terecht kon op school nummer 1 was niet 215 maar 234. Dat zijn er meer dan vorig jaar en ook meer dan het jaar daarvoor.

Dit is nog maar een tussenbalans. Echt de balans opmaken kan pas als alle kinderen een plaats hebben gekregen. Wordt vervolgd.

donderdag 26 maart 2015

Wanneer horen kinderen waar ze geplaatst zijn?



Er is onduidelijkheid ontstaan over de communicatie over plaatsing morgen (27 maart 2015).

Volgens Brugweb worden kinderen die geen plaats krijgen op hun voorkeursschool gebeld na 1 uur. Daarna worden de lijsten met geplaatste leerlingen gepubliceerd op de websites van de verschillende scholen. Deze planning staat al heel lang in verschillende informatiebronnen.

Maar volgens een recent bericht op de site van Hageveld wordt “in tegenstelling tot het eerder aangegeven bericht” de lijst geplaatste kinderen juist om 1 uur bekend gemaakt en worden niet-geplaatste leerlingen voor 1 uur gebeld.

Wij gingen op onderzoek uit:

  • Ook het Mendel publiceert de lijst met toegelaten leerlingen om 1 uur.
  • Het Rudolf Steiner College geeft ook aan een lijst van geplaatste leerlingen te publiceren na 1 uur. Leerlingen die elders geplaatst worden, zullen ’s middags persoonlijk gebeld worden. (Maar hebben dat dan al kunnen afleiden uit de lijst geplaatste leerlingen?)
  • Volgens Sancta vindt de bekendmaking morgen plaats. Er wordt geen tijd genoemd.
  • Ook ECL noemt geen tijd, maar verwijst juist naar Brugweb. En het Haemstede-Barger verwijst ook naar het Brugboek.
  • Op de site van Coornhert staat dat iedereen morgen na 1 uur te horen krijgt waar hij of zij geplaatst is.
  • Het Schoter noemt geen tijd.
  • Ook op de site van het Kennemer Lyceum konden wij geen informatie vinden over een tijd.
  • Geen informatie over de tijd van publicatie op de site van het Sterrencollege
  • Het Haarlemcollege noemt ook geen tijd.
  • Het Montessori College Aerdenhout volgt de procedure uit het Brugboek.
  • Tot slot, het Stedelijk Gymnasium verwijst ook naar Brugweb en noemt verder alleen dat de datum (27 maart), geen tijd.

Kortom, de scholen geven verschillende informatie. Het is voor ouders nu niet duidelijk wanneer ze gebeld kunnen worden en wanneer de namen van de geplaatste leerlingen bekend zullen zijn. Sommige berichten, bijvoorbeeld dat van het Rudolf Steiner College, suggereren dat de lijst met geplaatste leerlingen bekend zal zijn nog voordat de kinderen die niet geplaatst zijn gebeld zullen worden. Dat zou wel heel zuur zijn.

Erg jammer om op het laatste moment zulke verwarrende berichten te communiceren. Wij hopen als ouders dat kinderen niet zullen vernemen dat ze niet geplaatst zijn door de lijsten met wel geplaatste leerlingen te lezen.

vrijdag 20 maart 2015

Aanmelden in de regio Haarlem - verhalen uit de praktijk (2)

Bij de aanmelding vorige week hebben sommige middelbare scholen verteld dat ze nog gaan bellen met de basisschool. Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen: verduidelijking van een verschil tussen het advies en de resultaten uit het leerlingvolgsysteem bijvoorbeeld, of een toelichting op de antwoorden op de vragen over attitude.

Ouders die dit te horen hebben gekregen blijken vaak niet doorgevraagd te hebben naar de consequenties. Kan het zijn dat hun kind in een andere klas geplaatst wordt dan de aanmelding? Dan zou de aanmelding gewijzigd worden zonder dat ouders weten. Kan de aanmelding van hun kind mogelijkerwijs niet geaccepteerd worden naar aanleiding van een gesprek met de basisschool? Maar je kunt je nu nergens meer aanmelden! Kan dit gesprek invloed hebben op de uitkomsten van de loting op een middelbare school of op de lotingen van 27 maart? Worden ouders op de hoogte gesteld van het gesprek en de uitkomsten of eventuele invloed op de loting?

Het is ons ook totaal niet duidelijk wat de gevolgen zijn van zulke gesprekken en dat lijkt ook nergens te staan (Brugboek, websites van de middelbare scholen). Naast de onzekerheid die alle ouders op dit moment hebben omtrent loting, hebben deze ouders nog een andere onzekerheid. Er ontbreekt duidelijk het een en ander aan informatie om het aanmeldproces heen.

Ook hier de vraag: Is het Haarlems lotingsysteem wel transparant?

woensdag 18 maart 2015

Aanmelden in de regio Haarlem - verhalen uit de praktijk (1)

De aanmelding is nu gesloten en de verhalen over ervaringen van kinderen en ouders beginnen te circuleren. Heeft u ook een interessant verhaal over de aanmelding? Mail het ons: groep8.023@gmail.com of deel het verhaal onderaan deze pagina bij de opmerkingen.

Het opvallendste verhaal dat wij gisteren hoorden was van een top 5 met dezelfde school op plaatsen 1, 2, 3 en 4.

De enige conclusie die je dan kunt trekken is dat deze ouders niet goed hebben begrepen hoe de top 5 werkt. Als een kind namelijk niet terecht kan op de school op plaats 1, dan is dat omdat er geloot moest worden voor die school. Die school heeft dus geen plekken meer over. Het heeft geen enkele zin om die school dan op plaatsen 2 tot en met 4 te plaatsen, want er is geen plek daar. In feite hebben deze ouders dus maar 2 scholen genoemd in de top 5. Theoretisch zou je kunnen zeggen dat ze daarmee de kans vergroot hebben dat hun kind op geen enkele school in de top 5 komt en een plaats aangeboden krijgt op een school waar nog plek is, een school waar zij zelf niet voor gekozen hebben.

Deze ouders hebben niet begrepen dat je de kansen van je kind niet kunt vergroten door op deze manier de top 5 in te vullen. Hoe kan het dat ze dat niet wisten? Heeft niemand deze ouders geadviseerd over de top 5? Of gaat het hier om ouders die een blanco formulier mee kregen van de basisschool?

dinsdag 17 maart 2015

Aanmelding gesloten - wat nu?

Gisteren, 16 maart, was de laatste dag waarop groep 8-kinderen in de regio Haarlem zich aan konden melden bij een middelbare school. En wat gaat er nu gebeuren?

De middelbare scholen hebben nu dus alle aanmeldingen binnen van kinderen die deze scholen op plek 1 hadden in hun top 5 ranglijst. Dat betekent dat elke school nu definitief weet hoeveel aanmeldingen er zijn. Elke school weet ook hoeveel plek ze hebben, dus alle scholen weten vandaag of ze moeten loten of niet.

Of scholen beken gaan maken dat ze zullen moeten loten is ons niet bekend. We vermoeden van niet.

Of scholen vandaag meteen gaan loten, is ook niet bekend. Dat wordt ook niet beschreven in het Brugboek.

Wat na het sluiten van de aanmeldperiode ook gebeurt, is dat de middelbare scholen gaan overleggen met de basisscholen over sommige kinderen, bijvoorbeeld of een kind zich thuis zal voelen in een gymnasium-klas geplaatst, of een kind beter past in een combinatie klas havo/vwo of in een homogene havo-klas, etc.

In deze periode zullen kinderen en ouders waarschijnlijk weing merken van wat er achter de schermen gebeurt.

maandag 16 maart 2015

Je kunt je vandaag nog aanmelden!

Vandaag is de laatste dag waarop kinderen in groep 8 zich aan kunnen melden op een middelbare school in Haarlem en de omliggende regio. Op alle scholen kan je je vandaag nog inschrijven, behalve op het Sterrencollege (zie link onder). Voor meer informatie over de locatie, tijden en wat je mee moet nemen, klik op een link hieronder.

Coornhert (vanavond van 7 tot 9)
Duin en Kruidberg Mavo (vanavond van 7 tot 9)
ECL (vanavond van 7 tot 9)
Haarlem College  (vanavond van 7 tot 9)
Haemstede Barger (vanavond tussen 7 en 9)
Hageveld (vanavond tussen 7 en 9)
Hartenlust Mavo (vanavond tussen 7 en 9)
Ichthus Lyceum (vanmiddag tussen 3:30 en 5:30 en vanavond tussen 18:30 en 20:30)
Kennemer Lyceum (vanavond tussen 7 en 9)
Mendel College (vanmiddag tussen 2 en 4 en vanavond tussen 7 en 9)
Montessori College (vanavond van 7 tot 9)
Rudolf Steiner College (vanavond van 7 tot 9)
Sancta Maria (op afspraak vanavond tussen 7 en 9)
Schoter (vanavond van 7 tot 9)
Stedelijk Gymnasium (vanavond van 7 tot 9)
Sterrencollege (geen aanmeldingsmoment vandaag, 12 maart was de laatste)

maandag 9 maart 2015

Kan je je top 5 nog veranderen?

Elke groep 8-leerling in de regio Haarlem moet dit jaar een top 5 samenstellen. De school waar hij of zij het liefst naar toe wil, staat op nummer 1. Bij het inschrijven op de middelbare school geef je je ranglijst aan de middelbare school. Mocht er onverhoopt niet overal voldoende plaatsen zijn, dan gaan de middelbare scholen samen kijken waar de kinderen wel heen kunnen aan de hand van die ranglijsten.

Op het formulier dat je van de basisschool meekrijgt staat je advies en ook je top 5. Van dat formulier zijn er in 3 kopieën: 1 voor de middelbare school, 1 voor de ouders en 1 voor de basisschool. Het blijkt dat de basisscholen niet allemaal op dezelfde manier omgaan met het formulier. Soms is het de basisschool die de ranglijst noteert op het formulier op het zelfde moment als ze het definitieve schooladvies geven, soms mogen de ouders dat zelf doen op een later tijdstip.

  • Waarom mogen sommige ouders de top 5 zelf invullen op een moment dat ze zelf kiezen en wordt aan andere ouders een deadline opgelegd door de basisschool?
  • Wat gebeurt er als ouders de top 5 op een ingevuld formulier achteraf veranderen voordat ze hun kind aanmelden op een middelbare school?
  • Wat doen de basisscholen met hun exemplaar van het formulier?
  • Is de keuze van de top 5 überhaupt een zaak van de basisschool?

Het is allemaal niet erg transparant.

vrijdag 6 maart 2015

Tweede kamer bevestigt: toelating alleen op basis van schooladvies

Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met meerdere moties over schooladvies. Meer informatie is hier te vinden.

Voor wat de regio Haarlem betreft, zijn deze moties dit bijzonder betekenis. De toelatingsprocedure in deze regio wijkt namelijk af van deze moties op twee punten:

- in onze regio wordt bij het advies van de basisschool informatie meegegeven over cito-toetsen uit het leerlingvolgsysteem (LVS), met name van de groepen 6, 7 en 8. De eerste motie van afgelopen dinsdag stelt "duidelijk te communiceren naar ouders, basisscholen en het voortgezet onderwijs dat toelating van leerlingen tot het voortgezet onderwijs niet gebaseerd mag worden op toetsen uit eerdere jaren of toelatingstoetsen"

- in onze regio zijn alleen enkelvoudige schooladviezen toegestaan (havo mag wel, havo/vwo mag niet). De tweede motie van afgelopen dinsdag houdt in "nadrukkelijk te communiceren naar basisscholen dat zij altijd het recht hebben om gecombineerde schooladviezen te geven en dat het schooladvies bindend is voor de toelating tot het voortgezet onderwijs"

Deze moties zijn niet echt nieuw in de zin dat ze verwoorden wat de bedoeling was van de huidige wetgeving omtrent het schooladvies. De moties zijn o.a. een reactie op alle berichtgeving over scholen die het bindend advies proberen te omzeilen.

De toelatingsprocedure in Haarlem zoals omschreven in het Brugboek wijkt dus af van wat de Tweede Kamer wil. En wel op twee punten.

zondag 1 maart 2015

Geen paniek - nog alle tijd om aan te melden op de middelbare school in Haarlem

Na de voorjaarsvakantie maakten we de balans op en ons oog viel op een artikel op de voorpagina van het Haarlems Dagblad van afgelopen woensdag (25 februari): Onrust over advies van basisscholen. In dat artikel staat "Nog vier dagen te gaan totdat kinderen uit groep 8 moeten zijn aangemeld voor de middelbare school". Het artikel gaat verder in op het debat van afgelopen woensdag in de Tweede Kamer (zie ook schooladvies in het nieuws).

Haarlems Dagblad lijkt hier een aantal zaken door elkaar te halen:
- De deadline van 1 maart geldt niet voor het aanmelden op de middelbare school, maar voor het geven van het schooladvies door de basisscholen. Deze deadline wordt trouwens niet door alle scholen in onze regio gehaald.
- De data voor aanmelding op de middelbare school in Haarlem en omgeving zijn 11, 12 en 16 maart. De laatste datum, 16 maart, is bijna 3 weken na het bewuste artikel in Haarlems Dagblad.

Kortom, de inleiding van dit artikel is niet van toepassing op onze regio en er is geen reden tot paniek. U heeft nog alle tijd uw groep 8-kind aan te melden.

Hieronder het artikel van woensdag 26 februari:
 Een vergelijkbaar artikel stond dezelfde dag in De Telegraaf;