woensdag 22 oktober 2014

Open dagen - eerste informatieavond is al 23 oktober!

Zoals we eerder ook schrijven is het dit jaar belangrijk dat ouders en leerlingen zich goed oriënteren om een top 5 te kunnen kiezen.

Om je te helpen bij het oriënteren organiseren de scholen informatieavonden voor ouders, open dagen voor ouders en groep 8-leerlingen en proeflessen voor de groep 8-leerlingen.

Wij zijn hard aan het werk achter de schermen om een handige kalender van alle data toe te kunnen voegen aan deze blog. Daarbij viel ons oog op de informatieavond van het Sterren College, die is namelijk al op 23 oktober!

Dus vermoed je dat je kind een VMBO-advies krijgt en je bent geïnteresseerd in het Sterren College, kijk op de site van het Sterren College voor meer informatie.

Brugboek is er - met belangrijke wijziging!

Gisteren zijn de Brugboeken uitgedeeld aan kinderen in Haarlem en omgeving.  In het Brugboek staat informatie over de aanmeldprocedure en de scholen. Binnenkort staat deze informatie ook op www.brugweb.nl (daar staat nu nog het Brugboek van vorig jaar).

Qua informatie is er weinig verschil met de brief van de wethouder en de scholen. Wat wel heel anders is, is de kaart. De kaart in het Brugboek van dit jaar ziet er zo uit:


Het gebied dat met de gestreepte lijn wordt aangegeven, is het gebied waar de scholen staan. Het gebied met de stippellijn daarom heen is het gebied waar het Brugboek is verspreid, het zogenaamde spreidingsgebied.  In het Brugboek staat dat als je basisschool in het spreidingsgebied staat "je voorrang krijgt als je je aanmeldt voor een van de scholen die in dit Brugboek staan vermeld."

Deze kaart is een heel belangrijke wijziging ten opzichte van voorgaande jaren. Toen was namelijk het gebied veel groter. Het gebied in de afgelopen 2 jaar liep van Castricum in het noorden tot Nieuw Vennep en Lisse in het zuiden en tot en met Zaanstad in het oosten.

Hieronder een kaart van het gebied dat de afgelopen 2 jaar gebruikt is:
De rode stippellijn geeft het oude gebied aan. Kinderen op basisscholen in dit gebied kregen voorrang op de scholen in het gebied dat aangegeven werd met een stippellijn.

Als we de kaarten naast elkaar leggen is het meteen duidelijk dat het gebied nu veel kleiner is. Voor de scholen in Haarlem Zuid-West & Heemstede (Coornhert, Haemstede-Barger, Sancta, ECL, Hageveld) betekent dit dat kinderen uit Haarlem en Heemstede voorrang krijgen en niet langer concurreren met kinderen uit Lisse, Nieuw Vennep en Hoofddorp om een plaats op een school in de buurt.

Dit lijkt de grootste verbetering tot nu toe dit jaar.

dinsdag 21 oktober 2014

Wachten op het Brugboek

Elk jaar ontvangen alle kinderen in groep 8 in de regio Haarlem het Brugboek. Daarin staat informatie over de scholen in de regio en over de aanmeldprocedure. De informatie uit het Brugboek staat ook online (www.brugweb.nl).

In de brief van de wethouder en scholen van september staat dat het Brugboek na de herfstvakantie verspreid zal worden. Wij hopen dat een aantal vragen over het nieuwe lotingssysteem beantwoord zal worden in het Brugboek (en op Brugweb).

Op de basisscholen die wij kennen is het Brug boek nog niet verspreid. De website Brugweb is nog niet gewijzigd; daar staat nog de informatie van vorig jaar.

Het wachten is dus op het nieuwe Brugboek. Heeft iemand het al ontvangen?

woensdag 15 oktober 2014

De samenstelling van een school - heb je nog keuze als er geloot wordt?

Op 10 oktober publiceerde het NRC een artikel over onderzoek door de Onderwijsinspectie waarin de uiteindelijke resultaten op de middelbare school vergeleken worden met het advies en met het eindcito. Sowieso interessant om te lezen voor ouders van groep 8-leerlingen.

Ons oog viel op het volgende stuk in het artikel:

"De samenstelling van een school is heel belangrijk voor de kansen van een kind, zo staat in het rapport. Een kind dat bijvoorbeeld met een vmbo-t-advies binnenkomt op een school waar ook havo en vwo worden gegeven, zal eerder doorstromen naar een hoger onderwijsniveau dan op een school waar deze mogelijkheden niet zijn. Sterker nog: een kind op een vmbo-school met lagere niveaus zal eerder afstromen naar bijvoorbeeld vmbo-kader of vmbo-basis."

Dit vermoedden sommige ouders al langer. Daarom wilden zij dat hun kinderen naar een scholengemeenschap zouden gaan zodat hun kansen om door te stromen groter waren. De vraag is: kunnen ouders en leerlingen nog wel kiezen voor een bepaalde schoolsamenstelling als er geloot wordt?

In Haarlem zijn er 4 scholen waar onderwijs wordt gegeven op VMBO-, Havo- en VWO-niveau. Dit zijn het Rudolf Steiner in Schalkwijk, het Mendel en het Schoter in Haarlem Noord en het Coornhert in Haarlem Zuid. Dat betekent dat ouders en leerlingen niet alleen voor scholen met zo'n samenstelling kunnen kiezen, want je moet nu 5 scholen aangeven bij aanmelding.

Wat zijn de alternatieven als je uitgeloot wordt op een school die deze 3 niveaus biedt? Als je Havo-advies hebt, dan kan je ook terecht op een school met Havo en VWO, zoals het Sancta of het ECL. Als je VMBO-advies hebt, dan heb je helaas geen opties meer. Er blijven dan alleen categorale VMBO-scholen over, scholen waar alleen VMBO-onderwijs gegeven wordt

Dit was een van de negatieve uitkomsten van de loting van afgelopen voorjaar. Toen bleken er te weinig plaatsen te zijn voor leerlingen met een VMBO-advies die  naar een VMBO/Havo dakpanklas wilden op het Coornhert en op het Steiner. Deze kinderen konden na hun uitloting niet meer terecht op “een school waar ook havo en vwo worden gegeven”. In Haarlem waren alleen plaatsen op zogenaamde categorale VMBO-scholen beschikbaar. 

Dit onderzoek van de Onderwijsinspectie laat zien dat kinderen baat kunnen hebben bij een plaats op een school waar ook meerdere (hogere) onderwijsniveaus zijn. Zal het mogelijk zijn binnen het nieuwe lotingssysteem om hiervoor te kiezen? Of lopen deze kinderen dus meer kans om af te stromen door het nieuwe lotingssysteem?


We hopen dat het Brugboek antwoord op deze en andere vragen kan geven. Na de herfstvakantie zal het Brugboek uitgedeeld worden.

dinsdag 7 oktober 2014

Kies je favoriete 5 scholen - zijn dat er niet te veel?

In het nieuwe lotingssysteem voor de regio Haarlem moeten groep 8-leerlingen een top-5 van scholen inleveren bij hun aanmelding. 5 scholen vinden veel ouders in Haarlem en omgeving veel. Zijn er wel 5 scholen die je echt leuk vindt? Is het nog wel mogelijk om naar een school in de buurt te gaan? Maakt het uit welk advies je hebt en waar je woont? Hoe zijn de scholen verdeeld over de wijken en adviezen?

Hieronder een overzicht van de scholen per wijk en per afdeling.


Natuurlijk grenst Oost aan Centrum en Centrum aan Zuid, en zijn er delen van Zuid die aan de overkant van Oost liggen en andersom. Maar in het overzicht zie je dat niemand 5 scholen kan kiezen binnen zijn of haar eigen wijk, wat wel de voorkeur heeft van sommige ouders/leerlingen.

Daarnaast zie je aan dit overzicht dat er voor sommige afdelingen niet veel keus is.
Gymnasium: 6 scholen, je kunt er dus maar 1 uitsluiten van je top 5
Atheneum: 8 scholen
Havo: 7 scholen
VMBO/Havo: 3 scholen, daarvan kan je geen top 5 opstellen
VMBO: 11 scholen

Eigenlijk zijn er alleen op VMBO-niveau genoeg scholen om uit te kiezen. Waar je ook woont in Haarlem, 1 of meer van de scholen is echt uit de buurt, waardoor er minder scholen overblijven voor je top-5 als je in de buurt op school wilt.

Hoe belangrijk is het om in de buurt op school te kunnen? Wat zijn de andere factoren die gebruikt worden om een top-5 samen te stellen? We horen graag wat jullie vinden!

vrijdag 3 oktober 2014

Open dagen middelbare scholen Haarlem op een rij

Op grond van de nieuwe aanmeldregeling waarbij leerlingen een top-5 moeten aangeven, wordt groep 8-leerlingen in de regio Haarlem aangeraden zich breed te oriënteren en zoveel mogelijk open dagen van de middelbare scholen te bezoeken.

Als je een top-5 moet samenstellen moet je je wel een idee kunnen vormen van zoveel mogelijke scholen in de omgeving. Wat doe je dan? Je bezoekt de open dagen. De meeste groep 8-leerlingen bezochten in het verleden ook meerdere open dagen voordat ze tot een keuze kwamen. Dat is niet nieuw. Dit jaar moeten groep 8-leerlingen misschien wel meer open dagen bezoeken dan voorheen.

Daarom hebben wij een overzicht van de open dagen op deze site geplaatst om het plannen wat makkelijker te maken.

Wat meteen opvalt is dat er op 31 januari zes (6) scholen hun open dag houden. In het verleden vielen open dagen ook wel eens samen, maar dat was vaak het geval voor scholen die elkaar qua afdelingen niet overlapten, of scholen die dichtbij elkaar waren (bijvoorbeeld ECL-Sancta).

Komend jaar houden 5 scholen met een VMBO-afdeling open dag op 31 januari. Dat wordt goed plannen!

dinsdag 30 september 2014

Nieuw lotingssysteem besproken door raadsleden Haarlem op 25 september

Zoals we al vorige week schreven (update nieuw lotingssysteem) vergaderde afgelopen donderdag, 25 september, de Commissie Samenleving van de gemeente Haarlem. Punt 7 op de agenda was een brief van de wethouder van Onderwijs "inzake herziening regeling aanmelding en inschrijving VO per schooljaar 2014- 2015", over het nieuwe lotingssysteem dus. De brief staat hier.

Bijlage bij deze brief is een omschrijving van de nieuwe regeling, zoals opgesteld door de gezamenlijke schoolbesturen (Regionale Besturen Overleg Zuid-Kennemerland, RBOZK). In de bijlage lezen we helaas nog geen antwoorden op de vragen die we hier elders gesteld hebben. Hopelijk geeft het Brugboek daar antwoord op.

Voorafgaand aan de bespreking van de brief was er een inspreker met een aantal punten van kritiek op de nieuwe regeling.

De vergadering is terug te luisteren op de website van de gemeente. Agendapunt 7 begint om 41:35.

Het punt waar wij hier al eerder over schreven, de bizarre planning van verplichting eindcito na plaatsing op de middelbare school werd uitgebreid besproken.

Een uitgebreide reactie volgt hier op deze blog; in de tussentijd meldt Haarlems Dagblad dat de raadsleden positief zijn over sneller loten.

donderdag 25 september 2014

Wat verandert er dit jaar voor groep 8? De verplichte eindtoets

Tot dit schooljaar (2014-2015) konden basisscholen er zelf voor kiezen of ze een eindtoets wilden afnemen. Sinds dit schooljaar (2014-2015) is het afnemen van een eindtoets in groep acht voor alle basisscholen verplicht (bron rijksoverheid.nl). Er is ook een site voor de centrale eindtoets.

Het tijdstip van de centrale eindtoetsen staat vast. De centrale eindtoets (papieren versie) wordt afgenomen op 21, 22 en 23 april 2015.

Bij wijze van uitzondering mogen basisscholen alleen dit schooljaar nog op een ander moment eindtoetsen afnemen. Ook mogen scholen andere toetsen gebruiken dan de centrale eindtoets, maar alleen dit jaar nog.

Als je eindtoets hoger uitvalt dan je advies dan is het mogelijk dat het advies wordt bijgesteld (in overleg met school en ouders). Valt je eindtoets lager uit dan je advies dan verandert er niets.

De tijdslijn van advies en toetsen is wat bizar.

  • 1 maart krijgen leerlingen uiterlijk het advies van hun leerkracht (zoals we eerder besproken is dit jaar het advies van de leerkracht leidend)
  • 27 maart krijgen leerlingen in Haarlem e.o. te horen op welke school ze geplaatst zijn
  • 21-23 april maken de leerlingen de verplichte eindtoets
  • 18 mei (ongeveer) zijn de uitslagen van de verplichte eindtoets bekend. Op dat moment kunnen de adviezen dus bijgesteld worden als de resultaten van de eindtoets hoger uitvallen dan het advies.

Er zijn 2 opvallende zaken in deze planning:
Als de minister zoveel waarde hecht aan het advies van de leerkracht, waarom is dan de eindtoets, die wordt afgenomen *na* het advies, verplicht? Wordt daarmee de waarde van het advies niet verzwakt?

Op het moment dat de resultaten van de eindtoetsen bekend zijn (rond 18 mei), hebben alle Haarlemse leerlingen al een plek toegewezen gekregen op een middelbare school. Een hoger advies betekent vaak een andere klas en soms ook een andere school. Maar de plaatsen zijn al vergeven en de klassen zijn al vol. Hoe gaan de Haarlemse scholen dat regelen?

Wordt vervolgd...

woensdag 24 september 2014

Geen loting-ellende meer in Haarlem? Een update

Op 12 september schreven we een eerste reactie op het artikel Scholen: Einde aan loting-ellende brugklas in Haarlems Dagblad.

In onze reactie noemden we al een aantal onbeantwoorde vragen. Totdat het Brugboek verspreid is in oktober zullen er vragen blijven - daarna misschien ook wel. Er is ondertussen wel door meerdere partijen geschreven over het nieuwe lotingssysteem. Helaas blijkt daaruit dat het nieuwe systeem niet wezenlijk verschilt van het oude systeem.

Op de site van Dunamare (schoolbestuur openbare middelbare scholen in Haarlem e.o.) staat een artikel "Herziening Haarlemse lotingsprocedure vo-scholen".
Op de blog van een groep 8-leerkracht in Haarlem staat een stuk "Nieuw lotingsysteem Zuid-Kennemerland".
De basisscholen hebben ook informatie verspreid aan ouders.

De stukken spreken elkaar op 1 punt tegen.
In het stuk van Dunamare en in de informatie verspreid door basisscholen staat dat de aanmelding en de eerste lotingsronde plaatsvinden op de afzonderlijke scholen. Vervolgens komen alle scholen bij elkaar voor de kinderen die nog niet geplaatst zijn.
In het tweede stuk hierboven staat dat alle scholen direct al na de aanmeldingen bij elkaar komen.

Centrale of afzonderlijke aanmelding en/of loting kan veel uitmaken.

Ook in de brief van de wethouder Onderwijs aan de leden van de commissie Samenleving ("Herziening regeling 'aanmelding en inschrijving brugklas VO' per schooljaar 2014-2015") staat dat de procedure begint met aanmelding en loting op de afzonderlijke scholen.

Deze brief van de wethouder staat op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de Commissie Samenleving van de gemeente Haarlem. De vergadering vindt plaats op 25 september 2014 om 21:30 en is open voor belangstellenden, dus wilt u meer weten - kom naar de vergadering in het stadhuis!

Meer informatie: agenda vergadering commissie Samenleving 25 september 2014



dinsdag 23 september 2014

Achtergrond: waarom wordt er in Haarlem geloot? (deel 2)

In deel 1 schreven we al over de financiering van schoolgebouwen door de gemeente als reden voor loting in Haarlem. In dit deel schrijven we over een andere soort financiering, namelijk de financiering van het onderwijs zelf.

Financiering van onderwijs

Naast de financiering van de schoolgebouwen door de gemeente worden middelbare scholen gefinancierd door het Rijk middels een bedrag per leerling per jaar. Dat bedrag ligt op dit moment rond de 7.300 euro (bron). Met dit geld worden o.a. de leerkrachten en de lesmaterialen betaald. Een klas begint pas te 'rekenen'  vanaf 21 of 22 kinderen. Met minder leerlingen moet de school er geld op toeleggen. Daarom zijn scholen er bij gebaat om de klassengrootte boven 22 te houden en nog liever boven de 25 leerlingen.

Stel: school A heeft op Havo-niveau 40 aanmeldingen en school B heeft er 14. Er zijn dan meerdere manieren om de leerlingen te spreiden.

School A kan 2 klassen van 20 leerlingen maken, maar dat 'rekent' niet. De financiering per leerling is onvoldoende om voldoende leerkrachten voor 2 klassen te betalen. School A kan ook 1 klas van 27 maken en 1 klas van 13, maar ook dat is financieel onaantrekkelijk. Het is financieel aantrekkelijker voor school A als 10-13 kinderen elders naar school gaan. School B heeft juist die 10-13 leerlingen meer nodig om de klas financieel haalbaar te maken. Het is in dit voorbeeld dus voor beide scholen aantrekkelijker om de werkelijke plaatsen anders te verdelen dan de aanmeldingen. Zodoende komen we op een verdeling van 27 leerlingen op school A en 27 leerlingen op school B door 13 leerlingen uit te loten voor school A.

Het is natuurlijk ook denkbaar dat school A 30 leerlingen aan wil nemen en er maar 10 uit wil loten. De inkomsten van deze klas nemen namelijk sterker toe per extra leerling dan de de inspanning voor deze klas. Immers, de kosten voor de leerkrachten voor deze klas worden al gedekt door de leerling-bijdrage van de eerste 27 leerlingen. Zodoende kan het zijn dat school A slechts 10 leerlingen uit wil loten. School B zit dan met een klas van 24 leerlingen, eigenlijk te weinig in financiële zin.

Er kan in dit verband een verschil gemaakt worden tussen zelfstandige scholen en scholen die samen met andere scholen onder een bestuur valt. In het geval van een zelfstandige school zal de wens om grote klassen te maken sterker zijn dan in het geval van een school die onder een bestuur met meerdere scholen valt.

Stel in het voorbeeld hierboven dat school A en school B beide onder hetzelfde schoolbestuur vallen, dan komen de leerling-bijdragen van alle leerlingen uiteindelijk bij hetzelfde bestuur. Het is dan in theorie aan het bestuur om te bepalen wat de optimale verdeling is van de leerlingen over de scholen.
Vallen de scholen niet onder hetzelfde bestuur dan is overleg tussen de scholen nodig om tot een optimale verdeling te komen. Dit overleg vond in de vorige regeling plaats na de 1e lotingsronde. Ook in de nieuwe regeling zal dit overleg plaatsvinden.

Dit fictieve voorbeeld laat zien dat loting niet in het belang van het kind plaats vindt. Het anders indelen van de kinderen dan zij zelf hebben aangegeven heeft een financiele reden.

Financiering door de rijksoverheid:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/lesgeld-en-schoolkosten-voortgezet-onderwijs

Achtergrond: waarom wordt er in Haarlem geloot? (deel 1)

Op deze pagina vertellen we over de 1 van de redenen waarom er geloot wordt in Haarlem. Het blijkt dat veel mensen de achtergronden van het loten in Haarlem niet kennen en daardoor niet goed begrijpen waarom er überhaupt geloot wordt.

Net als zoveel andere zaken draait de plaatsing op de middelbare school o.a. om geld. Scholen hebben simpelweg niet genoeg geld om iedereen te plaatsen die een plaats wil.

Er is hier sprake van 2 geldstromen: financiering van schoolgebouwen en financiering van onderwijs. In dit deel kijken we naar de financiering van de schoolgebouwen. In het volgende deel kijken we naar de financiering van het onderwijs zelf.

Financiering van schoolgebouwen

Op de site van de Rijksoverheid staat te lezen: "Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs." De gemeente Haarlem is dus verantwoordelijk voor de schoolgebouwen binnen de gemeentegrenzen.  In het verleden, als een school meer leerlingen wilde aannemen dan er klaslokalen waren, dan betaalde de gemeente Haarlem voor noodlokalen. Het kwam wel eens voor dat deze noodlokalen het daaropvolgende schooljaar alweer overbodig waren omdat er juist op een andere school teveel leerlingen waren aangenomen dan dat er klaslokalen waren. De noodlokalen bij de eerste school werden dan afgebroken en andere noodlokalen werden bij de tweede school geplaatst.
Om een eind te maken aan deze kostbare gang van zaken heeft de gemeente Haarlem in 2008 besloten dat zij geen noodlokalen meer zou financieren en heeft zij met de middelbare scholen afgesproken dat de scholen zelf zorgen voor de verdeling van de leerlingen onder de beschikbare scholen/klaslokalen. De doelstelling van deze afspraak was een betere spreiding van de leerlingen over de beschikbare plekken.
Deze afspraak gaat er overigens wel van uit dat er op de scholen bij elkaar minimaal evenveel plekken zijn als leerlingen die zich aanmelden. Daarover later/elders meer.

Middelbare scholen hanteren dus vanwege deze afspraak een maximum aantal brugklassers, waarbij de rest elders terecht moet. Een school kan alleen zoveel leerlingen aannemen als zij een plaats kan bieden in de bestaande schoolgebouwen.
Eén manier om kinderen te verspreiden over beschikbare klaslokalen is via loting. (Er zijn ook andere manieren, zoals selectie aan de poort, die ieder ook hun eigen tekortkomingen hebben.)

In het volgende deel kijken we naar de financiering van het onderwijs zelf en de gevolgen daarvan voor de loting.

vrijdag 12 september 2014

Belangrijk nieuws - geen uitgelote groep 8-kinderen meer!

Vandaag op de site van het Haarlems Dagblad - morgen in de krant?

Scholen: einde aan loting-ellende brugklassers

De gezamenlijke schoolbesturen in Haarlem e.o. hebben eindelijk gekozen voor een "einde aan loting-ellende brugklassers". Er komt een nieuw systeem waarbij kinderen 5 voorkeursscholen opgeven, in volgorde van voorkeur. Kan je niet naar de school op plek 1, dan krijg je een plaats op een van de andere vier.

Hoe dit systeem precies gaat werken staat niet in het artikel.
- moet je precies 5 scholen opgeven?
- wat gebeurt er als je 3 scholen opgeeft?
- wat als er maar 3 scholen zijn waar je met jouw advies heen kan?
- is er meer kans dat je op de 2e school komt dan op de 4e?
- wat is de kans dat je op de 5e school komt?
- heeft postcode nog een rol? geldt dit voor dezelfde grote regio als voorheen?

De antwoorden op deze en andere vragen gaan wij hier zo snel mogelijk melden. Wordt vervolgd.

maandag 25 augustus 2014

Wat verandert er dit jaar voor groep 8? Advies leerkracht is nu leidend

Als kinderen naar de middelbare school gaan, komen ze in een zogenaamde afdeling: meestal VMBO, Havo of VWO. In welke afdeling ze komen, hangt af van hoe ze het op de basisschool hebben gedaan. Voorheen werd de afdeling bepaald door een combinatie van factoren. Die combinatie verschilde per regio en soms zelfs per school. Sommige scholen stelden een minimum Cito-score vast; onder die score kon je je niet aanmelden. In sommige regio's (zoals Zuid Kennemerland) werden bandbreedtes bepaald. Je scores op Cito en soms NIO bepaalden je afdeling op basis van deze bandbreedtes. Het advies van de leerkracht was vaak een vertaling van deze scores, bandbreedtes en andere factoren in een aanbeveling: je advies.

In Zuid Kennemerland werkte het advies zo dat het overeen moest komen met de resultaten van de toetsen (Cito of NIO, bijvoorbeeld). Het was moeilijk voor een leerkracht om een advies te geven dat niet overeen kwam met de toetsresultaten.

Dit jaar gaat het advies net iets anders werken. Het advies van de leerkracht wordt leidend. Deze wijziging geldt voor heel Nederland. Uiteraard kjiken de leerkrachten ook naar de toetsresultaten, maar ze kijken ook naar hoe een kind in elkaar zit: werkt hij of zij gemakkelijk zelfstandig, hoe is zijn of haar werkhouding, maakt hij of zij al het huiswerk, doet hij of zij actief mee in de les. Die informatie gebruiken ze ook om tot hun advies te komen.

Het advies van de leerkracht is nu dus leidend. Om het advies nog onafhankelijker te maken van de eindtoets, wordt de eindtoets pas afgenomen nadat het advies gegeven is. Daarover de volgende keer meer.

Een paar artikelen hierover:

Advies Voortgezet Onderwijs, Centrum Jeugd & Gezin, Haarlem
Schooladvies juf of meester weer leidend, Trouw, 23/3/2013

zaterdag 23 augustus 2014

Advies basisschool is "meedogenloze sorteermachine"

Afgelopen donderdag (21 augustus) stond in de Volkskrant een stuk van Lianne de Ree over de gevolgen van haar eigen advies ''Jij bent echt maar een mavo-kind', zei de leraar'. In de Volksrant staat vandaag een column van Aleid Truijens hierover, waarin ze het Nederlandse systeem van adviezen een "meedogenloze sorteermachine" noemt.

Dit jaar is het advies van de leerkracht juist leidend bij de toelating en aanmelding op de middelbare school, ook in Zuid Kennemerland. Het advies speelt ook een belangrijke rol in de loting. Column van Aleid Truijens vinden wij daarom nuttig leesvoer voor groep 8-ouders.



vrijdag 22 augustus 2014

Wat is dit voor blog?


Het nieuwe schooljaar is begonnen - wat gaat dit schooljaar brengen voor de groep 8-kinderen in Zuid Kennemerland?

De afgelopen jaren hebben groep 8-kinderen in Zuid Kennemerland (Haarlem en omstreken) steeds vaker te maken gehad met loting voor een plek op de middelbare school. Daarbij speelt een aantal problemen, waarvan sommige nog altijd niet opgelost lijken te zijn.

Op deze blog en op Twitter (www.twitter.com/groep8_023) willen wij aandacht besteden aan de recente lotingen en aan de aanmelding & eventuele loting van groep 8-kinderen van dit schooljaar (2014-2015) in Zuid Kennemerland.