maandag 25 augustus 2014

Wat verandert er dit jaar voor groep 8? Advies leerkracht is nu leidend

Als kinderen naar de middelbare school gaan, komen ze in een zogenaamde afdeling: meestal VMBO, Havo of VWO. In welke afdeling ze komen, hangt af van hoe ze het op de basisschool hebben gedaan. Voorheen werd de afdeling bepaald door een combinatie van factoren. Die combinatie verschilde per regio en soms zelfs per school. Sommige scholen stelden een minimum Cito-score vast; onder die score kon je je niet aanmelden. In sommige regio's (zoals Zuid Kennemerland) werden bandbreedtes bepaald. Je scores op Cito en soms NIO bepaalden je afdeling op basis van deze bandbreedtes. Het advies van de leerkracht was vaak een vertaling van deze scores, bandbreedtes en andere factoren in een aanbeveling: je advies.

In Zuid Kennemerland werkte het advies zo dat het overeen moest komen met de resultaten van de toetsen (Cito of NIO, bijvoorbeeld). Het was moeilijk voor een leerkracht om een advies te geven dat niet overeen kwam met de toetsresultaten.

Dit jaar gaat het advies net iets anders werken. Het advies van de leerkracht wordt leidend. Deze wijziging geldt voor heel Nederland. Uiteraard kjiken de leerkrachten ook naar de toetsresultaten, maar ze kijken ook naar hoe een kind in elkaar zit: werkt hij of zij gemakkelijk zelfstandig, hoe is zijn of haar werkhouding, maakt hij of zij al het huiswerk, doet hij of zij actief mee in de les. Die informatie gebruiken ze ook om tot hun advies te komen.

Het advies van de leerkracht is nu dus leidend. Om het advies nog onafhankelijker te maken van de eindtoets, wordt de eindtoets pas afgenomen nadat het advies gegeven is. Daarover de volgende keer meer.

Een paar artikelen hierover:

Advies Voortgezet Onderwijs, Centrum Jeugd & Gezin, Haarlem
Schooladvies juf of meester weer leidend, Trouw, 23/3/2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten