woensdag 22 oktober 2014

Open dagen - eerste informatieavond is al 23 oktober!

Zoals we eerder ook schrijven is het dit jaar belangrijk dat ouders en leerlingen zich goed oriënteren om een top 5 te kunnen kiezen.

Om je te helpen bij het oriënteren organiseren de scholen informatieavonden voor ouders, open dagen voor ouders en groep 8-leerlingen en proeflessen voor de groep 8-leerlingen.

Wij zijn hard aan het werk achter de schermen om een handige kalender van alle data toe te kunnen voegen aan deze blog. Daarbij viel ons oog op de informatieavond van het Sterren College, die is namelijk al op 23 oktober!

Dus vermoed je dat je kind een VMBO-advies krijgt en je bent geïnteresseerd in het Sterren College, kijk op de site van het Sterren College voor meer informatie.

Brugboek is er - met belangrijke wijziging!

Gisteren zijn de Brugboeken uitgedeeld aan kinderen in Haarlem en omgeving.  In het Brugboek staat informatie over de aanmeldprocedure en de scholen. Binnenkort staat deze informatie ook op www.brugweb.nl (daar staat nu nog het Brugboek van vorig jaar).

Qua informatie is er weinig verschil met de brief van de wethouder en de scholen. Wat wel heel anders is, is de kaart. De kaart in het Brugboek van dit jaar ziet er zo uit:


Het gebied dat met de gestreepte lijn wordt aangegeven, is het gebied waar de scholen staan. Het gebied met de stippellijn daarom heen is het gebied waar het Brugboek is verspreid, het zogenaamde spreidingsgebied.  In het Brugboek staat dat als je basisschool in het spreidingsgebied staat "je voorrang krijgt als je je aanmeldt voor een van de scholen die in dit Brugboek staan vermeld."

Deze kaart is een heel belangrijke wijziging ten opzichte van voorgaande jaren. Toen was namelijk het gebied veel groter. Het gebied in de afgelopen 2 jaar liep van Castricum in het noorden tot Nieuw Vennep en Lisse in het zuiden en tot en met Zaanstad in het oosten.

Hieronder een kaart van het gebied dat de afgelopen 2 jaar gebruikt is:
De rode stippellijn geeft het oude gebied aan. Kinderen op basisscholen in dit gebied kregen voorrang op de scholen in het gebied dat aangegeven werd met een stippellijn.

Als we de kaarten naast elkaar leggen is het meteen duidelijk dat het gebied nu veel kleiner is. Voor de scholen in Haarlem Zuid-West & Heemstede (Coornhert, Haemstede-Barger, Sancta, ECL, Hageveld) betekent dit dat kinderen uit Haarlem en Heemstede voorrang krijgen en niet langer concurreren met kinderen uit Lisse, Nieuw Vennep en Hoofddorp om een plaats op een school in de buurt.

Dit lijkt de grootste verbetering tot nu toe dit jaar.

dinsdag 21 oktober 2014

Wachten op het Brugboek

Elk jaar ontvangen alle kinderen in groep 8 in de regio Haarlem het Brugboek. Daarin staat informatie over de scholen in de regio en over de aanmeldprocedure. De informatie uit het Brugboek staat ook online (www.brugweb.nl).

In de brief van de wethouder en scholen van september staat dat het Brugboek na de herfstvakantie verspreid zal worden. Wij hopen dat een aantal vragen over het nieuwe lotingssysteem beantwoord zal worden in het Brugboek (en op Brugweb).

Op de basisscholen die wij kennen is het Brug boek nog niet verspreid. De website Brugweb is nog niet gewijzigd; daar staat nog de informatie van vorig jaar.

Het wachten is dus op het nieuwe Brugboek. Heeft iemand het al ontvangen?

woensdag 15 oktober 2014

De samenstelling van een school - heb je nog keuze als er geloot wordt?

Op 10 oktober publiceerde het NRC een artikel over onderzoek door de Onderwijsinspectie waarin de uiteindelijke resultaten op de middelbare school vergeleken worden met het advies en met het eindcito. Sowieso interessant om te lezen voor ouders van groep 8-leerlingen.

Ons oog viel op het volgende stuk in het artikel:

"De samenstelling van een school is heel belangrijk voor de kansen van een kind, zo staat in het rapport. Een kind dat bijvoorbeeld met een vmbo-t-advies binnenkomt op een school waar ook havo en vwo worden gegeven, zal eerder doorstromen naar een hoger onderwijsniveau dan op een school waar deze mogelijkheden niet zijn. Sterker nog: een kind op een vmbo-school met lagere niveaus zal eerder afstromen naar bijvoorbeeld vmbo-kader of vmbo-basis."

Dit vermoedden sommige ouders al langer. Daarom wilden zij dat hun kinderen naar een scholengemeenschap zouden gaan zodat hun kansen om door te stromen groter waren. De vraag is: kunnen ouders en leerlingen nog wel kiezen voor een bepaalde schoolsamenstelling als er geloot wordt?

In Haarlem zijn er 4 scholen waar onderwijs wordt gegeven op VMBO-, Havo- en VWO-niveau. Dit zijn het Rudolf Steiner in Schalkwijk, het Mendel en het Schoter in Haarlem Noord en het Coornhert in Haarlem Zuid. Dat betekent dat ouders en leerlingen niet alleen voor scholen met zo'n samenstelling kunnen kiezen, want je moet nu 5 scholen aangeven bij aanmelding.

Wat zijn de alternatieven als je uitgeloot wordt op een school die deze 3 niveaus biedt? Als je Havo-advies hebt, dan kan je ook terecht op een school met Havo en VWO, zoals het Sancta of het ECL. Als je VMBO-advies hebt, dan heb je helaas geen opties meer. Er blijven dan alleen categorale VMBO-scholen over, scholen waar alleen VMBO-onderwijs gegeven wordt

Dit was een van de negatieve uitkomsten van de loting van afgelopen voorjaar. Toen bleken er te weinig plaatsen te zijn voor leerlingen met een VMBO-advies die  naar een VMBO/Havo dakpanklas wilden op het Coornhert en op het Steiner. Deze kinderen konden na hun uitloting niet meer terecht op “een school waar ook havo en vwo worden gegeven”. In Haarlem waren alleen plaatsen op zogenaamde categorale VMBO-scholen beschikbaar. 

Dit onderzoek van de Onderwijsinspectie laat zien dat kinderen baat kunnen hebben bij een plaats op een school waar ook meerdere (hogere) onderwijsniveaus zijn. Zal het mogelijk zijn binnen het nieuwe lotingssysteem om hiervoor te kiezen? Of lopen deze kinderen dus meer kans om af te stromen door het nieuwe lotingssysteem?


We hopen dat het Brugboek antwoord op deze en andere vragen kan geven. Na de herfstvakantie zal het Brugboek uitgedeeld worden.

dinsdag 7 oktober 2014

Kies je favoriete 5 scholen - zijn dat er niet te veel?

In het nieuwe lotingssysteem voor de regio Haarlem moeten groep 8-leerlingen een top-5 van scholen inleveren bij hun aanmelding. 5 scholen vinden veel ouders in Haarlem en omgeving veel. Zijn er wel 5 scholen die je echt leuk vindt? Is het nog wel mogelijk om naar een school in de buurt te gaan? Maakt het uit welk advies je hebt en waar je woont? Hoe zijn de scholen verdeeld over de wijken en adviezen?

Hieronder een overzicht van de scholen per wijk en per afdeling.


Natuurlijk grenst Oost aan Centrum en Centrum aan Zuid, en zijn er delen van Zuid die aan de overkant van Oost liggen en andersom. Maar in het overzicht zie je dat niemand 5 scholen kan kiezen binnen zijn of haar eigen wijk, wat wel de voorkeur heeft van sommige ouders/leerlingen.

Daarnaast zie je aan dit overzicht dat er voor sommige afdelingen niet veel keus is.
Gymnasium: 6 scholen, je kunt er dus maar 1 uitsluiten van je top 5
Atheneum: 8 scholen
Havo: 7 scholen
VMBO/Havo: 3 scholen, daarvan kan je geen top 5 opstellen
VMBO: 11 scholen

Eigenlijk zijn er alleen op VMBO-niveau genoeg scholen om uit te kiezen. Waar je ook woont in Haarlem, 1 of meer van de scholen is echt uit de buurt, waardoor er minder scholen overblijven voor je top-5 als je in de buurt op school wilt.

Hoe belangrijk is het om in de buurt op school te kunnen? Wat zijn de andere factoren die gebruikt worden om een top-5 samen te stellen? We horen graag wat jullie vinden!

vrijdag 3 oktober 2014

Open dagen middelbare scholen Haarlem op een rij

Op grond van de nieuwe aanmeldregeling waarbij leerlingen een top-5 moeten aangeven, wordt groep 8-leerlingen in de regio Haarlem aangeraden zich breed te oriënteren en zoveel mogelijk open dagen van de middelbare scholen te bezoeken.

Als je een top-5 moet samenstellen moet je je wel een idee kunnen vormen van zoveel mogelijke scholen in de omgeving. Wat doe je dan? Je bezoekt de open dagen. De meeste groep 8-leerlingen bezochten in het verleden ook meerdere open dagen voordat ze tot een keuze kwamen. Dat is niet nieuw. Dit jaar moeten groep 8-leerlingen misschien wel meer open dagen bezoeken dan voorheen.

Daarom hebben wij een overzicht van de open dagen op deze site geplaatst om het plannen wat makkelijker te maken.

Wat meteen opvalt is dat er op 31 januari zes (6) scholen hun open dag houden. In het verleden vielen open dagen ook wel eens samen, maar dat was vaak het geval voor scholen die elkaar qua afdelingen niet overlapten, of scholen die dichtbij elkaar waren (bijvoorbeeld ECL-Sancta).

Komend jaar houden 5 scholen met een VMBO-afdeling open dag op 31 januari. Dat wordt goed plannen!